Kурортният комплекс "Албена" приключва летния сезон на загуба. Това се случва за първи път в 52-годишната история на комплекса, предават местни медии.

Въпреки, че това лято рекорден брой български туристи посетиха курортите ни , те не успяха да компенсират загубите от чужденците, летуващи у нас. Една от основните причини за слабия сезон, отчетен в курорта е изтеглянето на немски туристи в средата на август, от които "Албена" губи цели 6 милиона лева.

Туризмът в България е изправен пред сложен летен сезон

Туризмът в България е изправен пред сложен летен сезон

"През пролетта статистиките за очаквани резервации в България бяха много черни, говореше се за 35-40% спад на ранните записвания"

Отпаднали са и договори за групово летуване на 3 000 туристи от Турция и 1000 немски тенисисти, заради които спортната база е увеличила капацитета си с 3 нови корта. Предплатените 2 милиона лева резервации са отсрочени в края на настоящия сезон или за следващата година.

Добричко беше обявен за опасна зона, заради високия брой на заразените с коронавирус в града.

"Държавата би трябвало да фокусира вниманието си върху област Добрич, в чиято територия е над една трета от Черноморското крайбрежие и да поправи грешките, които доведоха до обявяването й като опасна зона", коментира изпълнителният директор на курорта Красимир Станев, цитиран от tvdobrich.

Реализираните нощувки в комплекса са едва 365 000 - при 1.5 милиона миналата година, съобщава Радио Варна.

В тежкия летен сезон кои бяха най-многобройните чуждестранни туристи по Южното Черноморие?

В тежкия летен сезон кои бяха най-многобройните чуждестранни туристи по Южното Черноморие?

Броят на посетителите на летището в Бургас са с 86% по-малко в сравнение с 2019-а

През август в "Албена" максимумът, който е бил достигнат е 7 000 туристи, при два пъти по-голям капацитет на леглова база.

Станев заявява, че мярката 60/40 е била полезна, тъй като благодарение на на нея до края на годината "Албена" ще получи помощ от около 4 милиона лв. По думите му и обслужващият персонал в курортните комплекси трябва да е включен в рисковите професии от първа линия.