Заплатите във Великобритания нарастват с най-бързия си темп от повече от десетилетие през трите месеца до края на май, показват официални данни. Има индикации обаче, че пазарът на труда отслабва, пише Reuters.

Възнагражденията, без бонусите, са нараснали с 3,6 процента на годишна база. Заедно с бонусите, повишението е 3,4 процента за периода.

След гласуването на референдума за Brexit, пазарът на труда е единствената добре развиваща се област на икономиката на Острова. Икономисти посочват, че това се дължи на чужденците, които напуснаха на страната, както и на решенията на компанията да наемат хора, вместо да инвестират в автоматизация, тъй като служителите лесно могат да бъдат уволнени при нужда.

Повишението на заплатите бе забелязано от централната банка, която заяви, че може би ще трябва да повиши лихвите като отговор, стига Великобритания да избегне излизане от Европейския съюз без сделка.

Данните от вторник показват, че безработицата е 3,8 процента - най-ниска от януари 1975 г. Но растежът в заетостта се забавя до 28 хил. души - най-слабият от трите месеца до август на миналата година. Свободните работни места също намаляват до най-ниското си ниво от над година насам.

Великобритания е изправена пред най-сериозния риск от рецесия от 2007 година насам

Великобритания е изправена пред най-сериозния риск от рецесия от 2007 година насам

Анализатори настояват за спешни мерки