Пукането на дот-ком балона не е заровено в историята. Започва най-големият в Белгия съдебен процес за корупция, фокусирал се върху колапса на бившата  високотехнологична фирма Lernout & Hauspie през 2000, пише BBC.

Бившите босове на компанията, включително и основателите Жо Лерно и Пол Хоспи, са обвинени в това, че са мамели умишлено инвеститорите в своята фирма, която някога бе любимка на европейския dot.com бум.

Близо 50,000  души са загубили пари при колапса на фирмата и се търси компенсация на щети в размер стотици милиони евро.

Обвинените отричат да са сторили нещо погрешно. Очаква се процесът да трае няколко месеца.

Фирмата на времето бе обещала да революционизира интернет, разработвайки софтуер за гласово разпознаване. Това би дало възможност на компютрите да разбират и дешифрират почти всеки човешки език.

Лерно и Хоспи слагаха сред приятелите си Бил Гейтс, както и премиерът и наследникът на короната на Белгия.

Те пуснаха акциите на новоформираното предприятие на борсата Nasdaq и до 2001 г. пазарната капитализация на Lernout & Hauspie надмина $10 млрд., тъй като инвеститорите биваха информирани за съблазнителните договори за дистрибуция с компании от целия свят.

Обаче прокурорите твърдят, че тези предполагаеми международни партньори са били нищо повече от подставени лица на обвиняемите.

Говорителят на прокурорите е казал, че целта е била начинанието да се представи като мощен бизнес на гребена на вълната на интернет вселената, докато в действителност това е било мошеничество, скалъпено да изстиска парите от инвеститорите.

„Приходите са били драматично надписвани между 1997 и 2000 и това е довело инвеститорите и потенциалните инвеститори до дезинформация за истинското състояние на финансите на компанията", казал е той пред журналисти.

„Открихме фалшификации във финансовите доклади, имаме манипулация на цените на акциите, както на Nasdaq, така и на Eastdaq. Имаме вътрешно търгуване и измамно присвояване".

Този случай е твърде голям, за да може да се провежда в обикновено съдилище в Белгия.

Затова, белгийските правосъдни служби са наели конгресен център западно от Брюксел за времето, в което процесът ще продължава, и съдиите, оборудвани с панелите на дървената облицовка на обичаен съд и обградени от въоръжени полицаи, са се разположили върху подиума обикновено използван за корпоративни събития.

Още в първия ден няколко стотин инвеститори са пристигнали на мястото, за да регистрират подробности за техните загуби заедно с екипа на съдилището.

„Говорната технология бе много нова технология с добро бъдеще", казва загубил €7000. „Наистина вярвах в това, защото чух много истории, казващи как това е солидна инвестиция и как цените на акциите ще продължат да се покачват".

Но друг опарен, който е купил акции за € 15,000 и е видял инвестицията си да се вдига до €30,000 е казал, че всъщност не се надява много да види парите си обратно.

Ако обвиняемите бъдат намерени за виновни, съдиите могат да осъдят двамата лидери на затвор, както и да принудят финансовите партньори на Lernout & Hauspie да платят компенсации на инвеститорите.

Но процесът ще трае изглежда няколко месеца и не се очаква съдът да излезе с постановление по-рано от следващата година.