След години на сътресения Украйна изглежда е напът да се стабилизира в икономически план. Волатилността отминава, а президентът Петро Поршенко даде старт на серия от реформи, които трябва да се преборят с корупцията, превзела страната от колапса на Съветския съюз до днес.

С новите финансови инжекции от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка Киев косвено получи одобрение за тези реформи, пише Emeging Europe.

В резултат на първите знаци на стабилизиране в Украйна Русия засили натиска си върху страната, която през следващата година очаква избори. Юлия Тимошенко заплашва да измести Порошенко от властта, а това би означавало въведените от него реформи да бъдат отменени.

Все още обаче вотът е далеч, а правителството в Киев ще продължи политиката си, стимулирана с помощта на МВФ и Световната банка. Фондът одобри преди време финансиране в размер на 3,9 милиарда долара за страната след като две години подред беше замразила подкрепата си за Киев.

Допълнително 750 милиарда долара заем от Световната банка ще позволи на страната да увеличи резервите си в злато и в чуждестранна валута, да подкрепи местната валута и да работи за намаляване на инфлацията, която скочи рекордно през 2014 година.

Финансовата подкрепа ще върне доверието на инвеститорите и ще помогне на Киев да потърси допълнителен свеж капитал на глобалния финансов пазар.

Въпреки напредъка все още процесът, свързан с въвеждането на реформите, не е приключил. Бизнес средата в Украйна се подобрява, но все още са налице държавни дружества, които остават монополисти на пазара и упражняват натиск върху редица индустрии.

Пазарът на природен газ вече премина през редица промени, но други части от енергийния сектор остават със сериозни проблеми. Анализаторите обаче се надяват, че още важни реформи ще бъдат прокарани преди изборите през март, след които ситуацията в страната може да се окаже напълно различна.