През 2019 г. жизненият стандарт в Русия е нараснал с най-бързия си темп от 6 години насам, показват нови данни, цитирани от The Moscow Times.

Реалният разполагаем доход е нараснал с 0,8% през миналата година - първият значителен ръст след срива на цените на петрола и санкциите, които вкараха Русия в икономическа криза през 2014 г., съобщават руската статистическа служба.

Икономисти посочват, че повишението се дължи на по-ниската инфлация, която забавя темп от 5% до 3% през 2019 г. Макар че половината от спада в забързването на цените идва през последните три месеца на годината, темпът на нарастване на доходите също се забавя през същия период. Така на годишна база той е 1,1%, при 3,1% през третото тримесечие.

Над 1 милион руснаци са във фалит

Над 1 милион руснаци са във фалит

Над 50 процента от всички задлъжнели заделят поне половината си заплата, за да върнат изтеглените кредити

Повишението за цялата година се сравнява с пренебрежимите 0,1% през 2018 г., предшествани от четири години на спад на разполагаемия доход. Днес той все пак е със 7,5% по-нисък, отколкото през 2013 г.

Реалният разполагаем доход е една от най-следените метрики за финансовото здраве на руското население. Премахвайки ефектите от инфлацията, както и от задължителните плащания като данъци и кредити, той дава идея за жизнения стандарт на руснаците.

След като в последните години се концентрира върху макроикономическата стабилност, новото руско правителство започва да обръща внимание на жизнения стандарт.

Путин обеща икономически пробив. Руснаците все още чакат

Путин обеща икономически пробив. Руснаците все още чакат

Икономическите новини от страната остават лоши