Преди година Владимир Путин заяви, че Русия се нуждае от "икономически пробив". И посочи пред съгражданите си, че прогнозата се подобрява. Но това не се случи, пише Bloomberg.

Когато Путин отново се изправи пред камерите този четвъртък, той няма да иска да спомене, че растежът от 1,8%, който обеща, най-вероятно няма да надхвърли 1,3%. Дългоочакваното възстановяване на жизнения стандарт, който той обеща, също остава мираж.

Правителството му се надява, че ситуацията ще се подобри през следващата година, когато по-високите публични разходи и по-ниските лихви ще подпомогнат растежа на икономиката до около 2%. Целта на Путин за 3% остава далечна мечта, казват икономисти.

"Това наистина ще бъде предизвикателство", казва София Донец, икономист в Renaissance Capital в Москва, която даде една от най-оптимистичните прогнози за 2020 г. "Ние сме застаряваща икономика и ще имаме нужда от реструктуриране на икономиката, за да увеличим растежа", казва тя.

Путин се надява на по-бърз растеж след пет години на намаляващи доходи за руснаците, което натежа над рейтинга му и предизвика протести тази година.

Данните, които се очаква да бъдат публикувани днес, най-вероятно ще покажат увеличение на реалните заплати от 3,3 процента през октомври, което подобрява прогнозата за следващата година.

Инфраструктурната програма на стойност $400 милиарда, която трябваше да започне още тази година, можеше да помогне, но бе забавена заради спорове как да бъдат похарчени парите.

Прогнозата за икономическия растеж на Русия през 2019 г. е за 1,2 процента и 1,6 процента за следващата, според проучване на Bloomberg. Индустриалното производство расте с едва 0,3 процента през ноември, далеч под прогнозите за 2,6 процента. Министерство на икономиката предупреждава, че и през последния месец на годината ситуацията няма да се подобри.

Добрата новина на икономическия фронт тази година е спадът на инфлацията, която падна под целта на централната банка от 4%. Реалният разполагаем доход обаче се възстановява бавно - въпреки че през годината бе променена формулата, по която се изчислява, което трябваше да донесе по-добри данни.

Санкциите срещу Русия намалили неравенството в страната

Санкциите срещу Русия намалили неравенството в страната

Според изследване на Bank of Finland Institute for Economies in Transition (BOFIT)