Санкциите са помогнали за намаляване на подоходното неравенство в Русия, показва ново изследване, цитирано от The Moscow Times.

През 2014 г. Съединените американски щати и Европа наложиха санкции срещу Русия в отговор на незаконната анексация на Крим и подкрепата на проруски сепаратисти в Източна Украйна. Малко по-късно Москва въведе контрасанкции, като забрани вноса на земеделски продукти от Запада.

Изследването, публикувано от Bank of Finland Institute for Economies in Transition (BOFIT), показва, че неравенството в доходите е било по-ниско през 2016 г., отколкото е щяло да бъде, ако не са били наложени санкции.

Според автора Гайен Барсегян "умните санкции" успешно са ударили най-богатите руснаци, докато контрасанкциите на Москва са подкрепили местния земеделски сектор, което е довело до по-висока продуктивност и заплати за фермерите.

Изследването сочи, че заради санкциите неравенството намалява с 1 процентен пункт годишно от въвеждането им. Въпреки подкрепата за земеделците и намаляване на неравенството, санкциите все пак са ударили икономиката на Русия. БВП на глава от населението е $1 337, или с около 5% по-ниско като резултат от забраните.

Защо Русия не успява да изгради грандиозната мечта на Путин?

Защо Русия не успява да изгради грандиозната мечта на Путин?

Национализацията на Русия под управлението на Путин, заедно с овластяването на правоприлагащите органи, покоси икономическия растеж