Новините за коронавируса и помощта, която правителствата и централните банки представят в усилията си за борба с глобалната пандемия, доминират световните финансови пазари и движат акциите нагоре или надолу. Има добри причини да останете в акции, въпреки изключителната им волатилност и най-бързото изпадане в "мечи пазар", последвано от също толкова бързо почти пълно възстановяване на борсовите индекси.

И докато инвеститори и анализатори продължават да спорят достигнахме ли пикове и ще бъдат ли тествани дъната от март, които изглеждат все по-далечни, ето няколко идеи от анализаторите как да инвестирате в среда на изключително голяма променливост на пазара. За целта, експертите посочват няколко ETF-а, които са удачни за тези цели.

За всички, които се страхуват от другата страна на монетата, че скоро можем да видим сериозна корекция, ето няколко индексни фонда, които можете да закупите за несигурен пазар.

SPDR Gold Shares (GLD)

Златото е инвестицията за инвеститори, които търсят некоординиран актив към фондовия пазар. И с над 40 милиарда долара активи, които се управляват, GLD е продуктът, търгуван на борсата, за индивидуалните инвеститори, които искат да притежават злато. Активите на GLD са 100% във физически кюлчета, предлагайки ви безопасността и сигурността на този скъпоценен метал, без да се налага да купувате и продавате отделни барове или монети.

Някои инвеститори смятат, че най-добрият начин за истинско хеджиране срещу пазарната несигурност е да държим физически златни кюлчета, но това идва със собствени усложнения, включително сериозни разходи за съхранение и застраховка. Този ETF е много по-опростена алтернатива за инвеститорите, които търсят твърд актив за хеджиране.

iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG)

Друг важен клас активи, който трябва да вземете предвид, ако искате да намалите риска, са облигациите. Но какви облигации? Тези дългови инструменти се предлагат във всякакви форми и размери, включително корпоративни облигации, държавен дълг и рискови (боклучави) облигации, които дават по-големи лихвени проценти като хеджиране срещу заема на по-рискови кредитополучатели. Вместо да се опитвате сами да се ориентирате в това сложно пространство, този iShares фонд предлага ефективен универсален подход за целия пазар на облигации. С активи от над 65 милиарда долара и доходност от около 2.7%, това е един от най-популярните инструменти за широко инвестиране на пазара на облигации като алтернатива или допълнение към акциите във вашия портфейл.

iShares Edge MSCI Min Vol USA ETF (USMV)

Ако все пак искате да инвестирате до голяма степен в акции, но сте заинтересовани да намалите рисковия си профил на несигурния пазар, този iShares фонд е добър вариант. Това е най-големият специализиран фонд за акции с ниска волатилност с активи от над 36 милиарда долара.

Съставен от повече от 200 от най-големите американски акции, включително телекомуникационния гигант Verizon Communications (VZ) и Coca-Cola Co. (KO), този фонд е насочен към сини чипове, които в исторически план са поевтинявали по-малко от пазара по време на спадове. Разбира се, застраховката от спад си има своята "цена" и тя най-често се изразява в наличието на по-слаб потенциал за ръст при повишение на пазарите.

Invesco S&P MidCap Low Volatility ETF (XLMV)

Възприемайки подобен подход на по-горния, този фонд с ниска променливост от Invesco позволява леко "по-разрастващ" подход с акцент върху корпорациите със среден размер, а не върху акциите с големи капитали.М акар че е истина, че по-големите корпорации понякога предлагат повече стабилност при дълбоки корекции, това не винаги е така - както показа финансовата криза през 2008 г.

Акциите със среден капацитет в XMLV са по-малки имена, за които може би не сте чували, като фирмата за търговски имоти Liberty Property Trust (LPT) и регионалната комунална компания OGE Energy Corp. (OGE). Те обаче са избрани благодарение на по-нисък рисков профил от техните връстници, което означава, че можете да се защитите, без да се отказвате от потенциал за растеж.

Vanguard Megacap ETF (MGC)

Ако вместо това искате да се съсредоточите единствено върху големите играчи, Vanguard предлага мега-капиталов фонд с най-големите компании в САЩ. В края на краищата, компания като Apple (AAPL) с почти 300 милиарда долара в банката е много малко вероятно да приключи с бизнеса си, дори и да има краткосрочни проблеми.

С около 260 участия този фонд заема приблизително горната половина от акциите на S&P 500 и може да се похвали със средна пазарна капитализация на компонентите си от около 130 милиарда долара. Имайте предвид обаче, че тези по-големи акции обикновено са повече във финансовия или технологичния сектор, представляващи малко повече от 41% от портфейла.

Legg Mason Low Volatility High Dividend ETF (LVHD)

Друг начин да инвестирате в акции с по-нисък рисков профил е да се съсредоточите върху дивидентните акции, ориентирани към дохода. Най-общо казано, акцията, която изплаща постоянен дивидент, е по-сигурен залог от тази, която не го прави, защото има осезаеми доказателства за печалби.

Този фонд залага на акции с щедри плащания, но също така използва методология за скрининг, подобна на фондовете с ниска волатилност, създавайки портфолио от имена, които трябва да се представят добре по време на спад и все пак да запазят плащанията си. В момента най-добрите имена включват Duke Energy Corp. (DUK) и потребителския гигант General Mills (GIS), поддържащ дивидентна доходност от около 2.6%.

Cambria Tail Risk ETF (TAIL)

Макар и може би най-сложният фонд в този списък, TAIL ETF на Cambria е може би най-чистата форма на застраховка на портфейл, която съществува за индивидуалния инвеститор.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на фондове