Появиха се много теории, които да обяснят защо bitcoin поскъпна с почти 60% през последния месец, като много от тях отдават ръста на по-широкия интерес на институционални и индивидуални инвестирори. Но фактите показват ясно, че притежанието на криптовалутата далеч не е широко разпространено, пише Bloomberg.

Малка група инвеститори, познати като "китове", продължават да притежават по-голямата част от bitcoin. Около 2% от анонимните портфейли контролират 95% от дигиталния актив, показва анализ на Flipside Crypto. "Заедно с покачването на цената през последните седмици, концентрацията в ръцете на най-големите инвеститори също расте" от юли насам, казва Ерик Стоун, директор в компанията.

"Китовете" имат огромно влияние върху все още слабо ликвидния пазар. Една сделка често може да промени значително цената на bitcoin. "Макар "китовете" да продължават да са значителна сила на пазара, винаги е трудно да посочим точната причина за движението на цените. Вероятно те ще продължат бавно да продават малки части bitcoin, вместо да рискуват да ликвидират по-големи, създавайки шок на пазара", казва той.

Анализът показва, че "китовете" притежават 92,4%, а криптоборсите - почти 7%. Преди година борсите притежаваха 7,7%, а "китовете" - 92,3%. Над 70% от bitcoin адресите притежават по-малко от 0,01 bitcoin в тях.

Междувременно, криптовалутата поевтиня с 2% до $17 500 през последните 24 часа. Пазарната ѝ капитализация е $324 млрд.