Стимулирани от възхода на световната икономика, активите в централните банки, държавните фондове и публичните пенсионни фондове достигнаха 38.7 трлн. долара през 2017 г., според ново проучване на базирания в Лондон мозъчен тръст OMFIF, цитиран от CNBC.

Публичните активи са се увеличили с 2.5 трлн. долара (7%) в сравнение с тези през 2016 г. Това е най-големият скок, наблюдаван през петте години, в които организацията проследява световните пазари.

Акциите в различни световни индекси достигнаха най-високите нива през 2017 г. По-специално в САЩ ценните книжа бяха подкрепени от силни приходи, солидни икономически данни и данъчни промени. Основните американски индекси S & P 500, Dow Jones и Nasdaq се увеличиха съответно с 19.4%, 25.1% и 28.2% през годината.

"Активите бяха подсилени от продължаващото глобално икономическо възстановяване, особено в развитите икономики", посочват авторите на доклада, който обхваща 750 институции в 174 държави.

Сред трите различни институции пенсионните фондове отчитат най-голямо увеличение на активите, което е с 8.1% повече на годишна база до 1.1 трлн. долара. Активите на централните банки нараснаха с 7.8%, а тези на суверенните фондове се увеличиха с 5.1%.

Според експертите ралито на пазара на акции през 2017 г. и покачването на цените на златото подкрепиха оценките на активите. Публичните активи нарастват в целия свят с изключение на Близкия изток. Слабите цени на суровините, политическата нестабилност и валутният натиск доведоха до спад от 32 млрд. долара в приходите на централните банки в региона.

В Европа обаче картината е тотално различна. На Стария континент се наблюдава най-голямо увеличение на публичните активи - 11.8%, подсилено от резервите на централните банки.

"Активите в злато на централните банки се увеличиха с 371 тона през 2017 г., което доведе до общо 31 800 тона, което е най-високото им ниво от 90-те години на миналия век. Покупките бяха ръководени от Централната банка на Русия, чиито дялове надминаха тези на Китайската народна банка", посочва докладът.