Гръцките банки продължават процеса на "изчистване" на портфейлите си от необслужвани кредити и поредната стъпка в това отношение направи AlphaBank.

Финансовата институция обяви, че търси купувач на задължения на частни и малки корпоративни клиенти със забавяне на плащания между 5 и 7 години, като общата стойност на пакета е 2,5 милиарда евро, съобщава местното издание Kathimerini.

Това е втората толкова голяма сделка за продажбата на подобно портфолио след тази на Eurobank за 1,5 милиарда евро, обявена през октомври.

Eurobank продава портфейл от "лоши кредити" за €1,5 милиарда

Собственикът на "Пощенска банка" продава портфейл от "лоши кредити" за €1,5 милиарда

Купувач е най-големямата европейска фирма за управление на заеми

Според информацията 65% от кредитите на Alpha Bank на на частни клиенти, 8% са от кредитни карти, а 27% - на малки фирми. Общо става въпрос за 240 хиляди задължения на 156 хиляди длъжници. Това означава, че в пакета има длъжници с между 2 и 3 заема.

По проекта от финансовата институция работят с KPMG, като първоначалната информация е за сериозен интерес към портфолиото.

Очакванията са до 2019 година банките в южната ни съседка да се освободят от 11,5 милиарда евро необслужвани задължения. Четирите системни финансови институции вече са планирали продажбата на портфейли за общо 9 милиарда евро през следващата.

Трите най-големи банки в Гърция търсят купувач за €5,5 милиарда лоши кредити

Трите най-големи банки в Гърция търсят купувач за €5,5 милиарда лоши кредити

Собственикът на "Пощенска банка" и Piraeus Bank готвят продажби в следващите месеци