Три от най-големите банки в Гърция, които имат бизнес и на Балканите, включително и в България, работят по план за продажбата на до 5,5 милиарда евро необслужвани кредити през следващата година.

Това твърдят запознати, като допълват, че причина за действията е настояването на гръцката централна банка за по-бързо решаване на проблема с "лошите" заеми, съобщава Kathimerini.

Продължителната финансова криза и рецесията в южната ни съседка доведоха до рекордно увеличаване на необслужваните дългове до 103 милиарда евро или иначе казано до почти 60 на сто от икономиката на страната.

Европейската централна банка (ЕЦБ) от своя страна настоява техният размер да бъде намален до 38 милиарда евро до края на 2019 година.

Piraeus Bank продава част от бизнеса си на Балканите за 61 милиона евро

Piraeus Bank продава част от бизнеса си на Балканите за 61 милиона евро

Купувач е сръбската Direktna Banka

Най-големият кредитор в Гърция според размера на активите - Piraeus Bank, както и останалите водещи финансови институции, като Националната банка на Гърция и Alpha Bank, ще се опитат да се съобразят с това изискване. Тяхната цел е да продадат огромни портфейли от "лоши" кредити до края на март следващата година.

Управителят на Централната банка на Гърция коментира пред Reuters, че иска да види по-бърз прогрес.

"Банките трябва да бъдат по-амбициозни по отношение на преструктурирането на необслужваните заеми и да забързат продажбите им", посочва гуверньорът Янис Стурнарас.

OTP Bank планира да купи български банки

Най-голямата кредитна институция в Унгария планира да купи български банки

Собственикът на "Банка ДСК" готви 5 придобивания за 2 години в Източна Европа

Ако Piraeus, Alpha и Националната банка намерят купувачи за всички 5,5 милиарда евро "лоши" задължения, общо продажбите на финансовите институции от страната ще достигнат 7 милиарда евро или около 18% от заложената от ЕЦБ цел.

Преди няколко седмици Eurobank, която у нас държи "Пощенска банка" и през 2015 година купи клоновете на Alpha Bank в България, направи първата крачка към промяната. Тя обяви, че е продала 1,5 милиарда евро необслужвани кредити на шведската компания Intrum. За придобиването им фирмата обаче е платила едва 45 милиона евро или 3% от номиналната стойност.

Eurobank продава портфейл от "лоши кредити" за €1,5 милиарда

Собственикът на "Пощенска банка" продава портфейл от "лоши кредити" за €1,5 милиарда

Купувач е най-големямата европейска фирма за управление на заеми

Запознати твърдят, че Piraeus Bank планира да продаде портфейл от 3 милиарда евро, като половината от тях са кредити на частни лица, а другата половина са корпоративни заеми. Националната банка на Гърция готви подобна сделка за 1,5 милиарда евро.

Хора от ръководството на Alpha Bank посочват, че през първата половина на 2018 година финансовата институция ще се "освободи" от 1 милиард евро под формата на "лоши" кредити.