Най-голямата гръцка банка по активи - Piraeus Bank, обяви, че се е съгласила да продаде подразделението си в Сърбия на местната Direktna Banka, пише Ekathimerini.

От официалното съобщение на финансовата институция става ясно, че сделката е за банковата и лизинговата дейност на дъщерната компания. За тях сръбската Direktna Banka ще трябва да плати между 58 и 61 милиона евро в зависимост от финансовото състояние на продадените активи към датата на сключване на споразумението.

Очаква се транзакцията да бъде завършена през първото тримесечие на 2018 година, като преди това трябва да бъде получено одобрението на регулаторите. Финансов съветник за споразумението е BNP Paribas.

Piraeus Bank готви за продажба бизнеса си на Балканите, включително и в България

Piraeus Bank готви за продажба бизнеса си на Балканите, включително и в България

Това потвърди изпълнителният директор на банката

Това е първата стъпка на Piraeus от мащабната стратегия за разпродаване на бизнеса й на Балканите. Гръцката финансова институция държи дъщерни дружества още в Българи, Румъния, Албания и Украйна.

Планът е част от ангажиментите на Гърция, поети със втората спасителна програма от 2012 година. Според изискванията на кредиторите Националната банка на Гърция и Piraeus трябваше да продадат всички дъщерни компании в чужбина, а Alpha Bank и Eurobank да запазят бизнеса си само в две държави.

Последните две обединиха дейността си у нас през 2015 година под бранда на "Пощенска банка".

Eurobank продава портфейл от "лоши кредити" за €1,5 милиарда

Собственикът на "Пощенска банка" продава портфейл от "лоши кредити" за €1,5 милиарда

Купувач е най-големямата европейска фирма за управление на заеми