Европейската централна банка ще даде сигнал през следващия месец дали е готова да намали лихвите още повече през септември, пише Bloomberg. Икономисти, записани от изданието, прогнозират, че има много голяма вероятност това да се случи. Засега, ЕЦБ казва, че основната лихва ще остане на настоящите си нива поне до първото полугодие на 2020 г.

Темата първи повдигна президентът на институцията Марио Драгио миналата седмица, когато заяви, че ако прогнозата за икономиката на еврозоната не се подобри, ще са нужни още стимули. По думите му, продължаващата несигурност, движена от търговското напрежение, означава, че рисковете за растежа и инфлацията вече се материализираха.

Марио Драги готви Европейската централна банка за още стимули

Марио Драги готви Европейската централна банка за още стимули

Италианецът е напът да се превърне в първия президент на институцията, който никога не е повишавал лихвите

Анализаторите заявиха, че очакват лихвата по депозитите, която вече е на рекордно ниско ниво, да бъде намалена с още 10 базисни пункта до минут 0,5 процента през септември. HSBC дори предвижда второ намаление през декември, а според ABN Amro такова ще има, но в началото на следващата година.

ЕЦБ се надяваше да започне бавно нормализиране на ситуацията и връщане към по-високи лихви през следващата година, но сега са изправени пред точно обраното заради протекционистката политика на САЩ. Очаква се Фед също да намали лихвите тази година. Държави като Австралия, Русия, Индия и Чили вече започнаха процеса.

Икономистите очакват ЕЦБ да въведе и изключения за банките, за да намали удара, който те понасят, от негативните лихви. По-голямата част от запитаните не смятат, че банката ще се върне към изкупуването на активи със същия темп.

Европейските банки са платили €21,4 милиарда заради негативните лихви

Европейските банки са платили €21,4 милиарда заради негативните лихви

През 2018 г. сумата възлиза на по €21 милиона дневно