Централната Банка на Англия няма да удължи стартиралата през септември програма за изкупуване на дългосрочни държавни облигации с цел стабилизиране на британските пенсионни фондове, съобщи BBC Broadcasting Corporation.

По думите на управителя на Централната банка Андрю Бейли, "финансовата институция спира да предоставя такава помощ в края на тази седмица". "Направихме всичко, за да стабилизираме финансовите пазари, но пенсионните фондове трябва сами да вземат необходимите мерки", заяви Бейли.

На фона на тези изявления, курсът на британския паунд падна под $1,03, след като преди това се търгуваше над $1,11 за паунд.

Банката на Англия започна на 28 септември да изкупува дългосрочни държавни облигации на обща стойност 65 милиарда паунда (70 милиарда долара), за да подкрепи пенсионните фондове, които са изправени пред заплахата от масивни разпродажби на активи на ниски цени, на фона на падането на цените на ценните книжа.

Според партньора от адвокатската кантора Pinsent Masons Каролин Сондърс, Централната банка на Англия "е твърде рано да се оттегля от своите задължения, тъй като фондовете още разработват програми за адаптация към новите реалности".

Такова прибързано решение може, по думите на експерти, да доведе до "финансови сътресения" и по-нататъшно обезценяване на британската валута.

Швейцарската  Credit Suisse съобщи за "критичен момент" при себе си

Една от най-големите банки в Европа съобщи за "критичен момент" при себе си

Пазарната капитализация на банката се е сринала с над 50% за година