Четирите най-големи банки в Австралия премахват таксите за теглене на средства от чужди банкомати, предава Bloomberg. Основната цел на промяната е финансовите институции да изчистят част от твърде лошия си имидж на континента насред увеличаващия се политически начин за затягане на регулациите след серия от скандали.

Най-голямата банка в страната, Commonwealth Bank of Australia, заяви, че вече няма да таксува с 1,60 американски долари клиентите на останалите банки, които използват някой от 3 400-те банкомата. Малко по-късно същото съобщение направиха и Westpac Banking Corp., National Australia Bank Ltd. и Australia & New Zealand Banking Group Ltd., която ще въведе промяната през октомври.

Клиентите в Австралия отдавна се оплакват, че трябва да плащат такса, за да имат достъп до собствените си пари. Така решението за премахване на таксите се превръща в рядък шанс за банките да се заговори с добро, макар и за кратко, след серията скандали. Наското Commonwealth Bank бе замесена в обвинение, че многократно е нарушавала законите срещу пране на пари и сега ще трябва да защитава името си в съда и в две проверки на регулатори.

Останалата част от сектора също е под напрежение, опитвайки се да избегне възможното затягане на регулациите и цялостна проверка на индустрията, за която настояват от опозицията. Финансовите институции са заплашени и от почти 5 милиарда щатски долара нови данъци през следващите четири години.

Банките в Австралия ще трябва да плащат нов данък

Банките в Австралия ще трябва да плащат нов данък

Правителството очаква да събере 4.5 милиарда долара

Австралийците ще спестят почти 400 000 000 долара годишно от промяната. През миналата година те са направили 259 милиона теглени от банкомати, които не са собственост на банката, на която те са клиент. Броят им обаче намалява, след като австралийците започват все повече да използват други електронни форми на плащане.

Банковият анализатор от Morgan Stanley Ричард Уайлс смята, че въздействието върху печалбата в сектора няма да е особено голяма.