Време е търгуващите с bitcoin да заровят томахавките. Изключително волатилната криптовалута, която покачи цената си със 150% тази година и привлече всички - от банкерите на Wall Street до китайските баби, се запътва към един от най-турбулентните си периоди досега, пише Bloomberg.

И виновник за това е задаващата се "гражданска война". В последните две години основните фракции, които играят ключови роли в развитието на дигиталната валута, водят важен спор относно кой от два подхода за бъдещето на bitcoin да изберат.

Решението трябва да бъде взето до 21 юли. И ако не успеят да постигнат споразумение, криптовалутата може да се разцепи на две - безпрецедентно събитие, което ще разтърси оценявания на 41 милиарда долара пазар.

Зад конфликта стои идеологически спор за идентичността на bitcoin - дали криптовалутата трябва да се превърне в мейнстрийм валута за корпорациите и да стане по-привлекателна за традиционния капитал, или да запази своята позиция на фар за либертарианците. Както и дали трябва да се държи като актив по примера на златото, или като система за разплащания.

Зрънцето на спора бе посадено преди години: за да се предпази от кибератаки, bitcoin бе измислен така, че да има ограничение в количеството информация, което може да бъде разпространявано в мрежата. Това поставя таван на броя транзакции, които могат да бъдат обработени.

И като резултат от растящата популярност, времената на обработка и "таксите" се увеличиха до рекордни нива тази година.

Възходът на биткойн: Има ли балон при криптовалутата?

Възходът на биткойн: Има ли балон при криптовалутата?

Дигиталните пари поскъпват, но мненията за тях за различни

За да разрешат този проблем, се оформиха два лагера. От едната страна са "миньорите", които купуват скъпи компютърни системи, за да верифицират транзакциите и служат като гръбнак на технологията. Те искат просто лимитът да бъде увеличен.

От другата страна са разработчиците, които настояват част от трафика просто да бъде изведен от основната мрежа. Това обаче ще намали влиянието на "миньорите", много от които се намират в Китай и са инвестирали милиони в огромни "ферми".

Засега компромисният вариант общо взето представлява комбинация от двете с уговорката, че ще бъде приет с цел да се даде време на разработчиците да измислят по-добро решение.

Този вариант среща подкрепа главно заради страха от разцепване на криптовалутата и загуба на позиции от "новото дете в квартала" - ethereum.

Дали обаче той ще бъде приет, предстои да разберем. 

И двете страни имат желание да постигнат консенсус, но липсата на централна власт прави компромиса труден. Така дори и професионални трейдъри, които следят внимателно спора, нямат представа как ще завърши той.

А единственият им съвет е: гответе се за волатилност и бъдете готови да действате бързо.