Едно скорошно събитие сериозно разтърси инвеститорското доверие в новата най-гореща инвестиционна тема - криптовалутите. Става дума за флаш-краша, или внезапния срив при етериума. Този срив инициира моментно повентиняване на валутата от нива при близо 300 долара до 10 цента за брой.

Нещата свършиха добре, като от борсата заявиха, че ще компенсират всички инвеститори, които са реализирали загуба вследствие на моментния срив в цената. Дали обаче това ще се случи следващия път, когато е налице подобен срив, е въпрос, който все повече започва да тормози инвеститорите.

Едно изказване на Марк Кюбан предизвика много вълнения, свързани с биткойна. Кюбан заяви в интервю, че биткойнът е балон. А както всички знаем балоните не свършват добре особено за малките инвеститори, закупили си дигитални пари с надеждата за бързо забогатяване. Сега ще разгледаме няколко различни гледни точки, за да видим можем ли да приемаме биткойна като балон?

  1. Експоненциалното поскъпване

Може би най-явният симптом за един балон е експоненциалното поскъпване на един клас активи. Тук е налице потвърждение, като цената на биткойна поскъпна над два пъти при това само от началото на годината. Голяма част от повишението се случи в последните два месеца. Подобни резки поскъпвания в един актив не са особено здравословни и могат да са признак за балонизиране в цената.

Ситуацията при другите криптовалути е още по-сериозна, като те отбелязаха повишения от няколко десетки пъти в цените си при това само от началото на годината...

  1. Биткойнът е в полезрението на медиите, историите за забогатяване са навсякъде

Една от характеристиките на балоните е повсеместното внимание към тях, включително и в медиите. Навсякъде ни заливат данни за рекордното поскъпване на криптовалутата, истории за забогатели хора, колко милиона щяхме да сме изкарали, ако бяхме си купили биткойни за 100 долара преди десет години... Истории за тийнейджър, станал милионер от биткойн и мн. др.

По този критерий определено може да се каже, че биткойнът се е балонизирал.

  1. Няма логично обяснение за цената на биткойна

Друга типична характеристика на балоните е, че цената на един актив се повишава до нива, при които липсват логични обяснения за оценката им. Ситуацията при биткойна се усложнява допълнително от това, че валутата няма вътрешна стойност, не се поддава на въздействие, а цената й до голяма степен зависи от търсенето и предлагането.

Хората, които купуват биткойн, често дори неразбиращи какво точно е биткойнът, убедено могат да спорят с всички защо валутата ще продължи да поскъпва и ще дават примери колко пари са изкарали от нея. По този признак също има повод за опасения.

Да не говорим, че зад пазарната капитализация на криптовалутите, в размер вече на около 100 милиарда долара, не е ясно дали стои технология, която ще устои теста на времето.

  1. Появяват се нови теории защо биткойнът ще продължи да поскъпва

Все повече анализатори започват да застават зад тезата защо биткойнът ще продължи да поскъпва. Същите те обаче само преди 2 месеца нямаха подобни теории, при това при цена с около 50% по-ниски.

Такива яростни защитници на бъдещия ръст в цената на един актив, при това използвайки нови и недоказани теории, са налице, което също може да е тревожен сигнал, за балонизиране в цената на валутата.

  1. Предлагането на криптовалути може да стане неограничено

Сериозен повод за опасение сред инвеститорите е непрестанната поява на нови и нови криптовалути. Тоест предлагането на им може да излезе от контрол и да стане неограничено. А какво според вас се случва, когато предлагането стане неограничено, според закона за търсенето и предлагането?

Защитници на криптовалутите не липсват, а някои анализатори твърдят, че биткойнът може и да не е балон. Ето ги причините:

  1. Биткойнът има реално предназначение

Криптовалутите са нещо, зад което има стойност - те опосредстват международни плащания за стоки и услуги. Експертите припомнят, че биткойнът опосредства размяната и много повече прилича на щатския долар, отколкото на дигиталното злато.

  1. Биткойнът се търгува при прозрачни правила

Правилата за търговия с автономната и нецентрализираната валута, която не попада под регулацията на никоя финансова институция, са ясно определени. Тоест валутата не е "пирамида".

Тя не е обект на въздействие и от страна на правителствени решения, или решения на централни банки, за разлика от популярни валути, като швейцарския франк, който до голяма степен е заложник на централната банка на страната.

  1. Все още много участници не са влезли във валутата

Основната характеристика на един "финансов балон" - освен експоненциалното поскъпване на актива или активите, е неговата масовост. Тоест, до балон се стига едва когато всички или почти всички са си купили един актив.

Броят на потенциалните инвеститори в биткойни се определя като хиляди пъти по-голям от този на настоящите инвеститори във валутата. Предвид на ограничената бройка на биткойни, които могат да са в обръщение - едва 21 милиона, потенциалът за поскъпване на валутата може и все още да не е изчерпан.

  1. Не всички са единодушни, че биткойнът ще продължи да поскъпва

Друга отличителна черта на балоните е, че обикновено при техния пик, всички очакват актива, в който са инвестирали да продължи да поскъпва до безкрай. В момента мненията сред експертите са по-скоро разпределени равномерно, като дори може би леко преобладават негативните мнения, относно бъдещото движение в цената на криптовалутата.