Bitcoin се радва на силни печалби през последната седмица, задържайки се над психологическата граница от 8000 долара. В сряда и четвъртък криптовалутата се търгува около 8200 долара, което е ръст от над 700 долара на седмична база.

Макар най-голямата виртуална валута все още да е далеч от върховете си, достигнати в края на миналата година, наблюдателите и инвеститорите на криптопазара тръпнат в очакване на следващия скок или спад.

"Всеки катализатор може да накара Bitcoin да избухне до нови върхове", заяви пред CNBC Спенсър Богарт, партньор в Blockchain Capital.

Възраждането на Bitcoin продължава, поскъпна до двумесечен връх

Възраждането на Bitcoin продължава, поскъпна до двумесечен връх

Най-големият мениджър на активи в света даде сериозно рамо на криптовалутите

Такива катализатори са глобалното напрежение в търговията, възможността за създаване на борсово търгуван фонд на криптовалутата, повишаването на валутните курсове и разработваната от Mastercard за нова система, който би позволила разплащанията с Bitcoin чрез кредитни карти.

"Bitcoin е нещо като буре с барут в момента, чакайки причини да се покачи", уверен е Богарт.

Въпреки че виртуалната валута падаше през май, инвеститорът в рисков капитал заяви, че Bitcoin е единствената криптовалута, която си струва да се купува. Все повече банки и големи институции започнаха да приемат Bitcoin, а дългосрочните инвеститори все по-често се замислят да инвестират в него.

Bitcoin изплува от дъното и поведе криптовалутите нагоре

Bitcoin изплува от дъното и поведе криптовалутите нагоре

Инвеститорите дебнат действията на регулаторите

Според Богарт останалите криптовалути са свързани с големи обещания и недостатъчни резултати. "В същото време имате няколко, които превъзхождат случаите на използване. Bitcoin е един от тях", посочи той.

Инвеститорът в рисков капитал прогнозира, че най-голямата виртуална валута вероятно ще се понижи (и тя наистина спадна до 6000 долара), преди да достигне най-малко 10 000 долара до края на 2018 г.

Богарт заяви, че Bitcoin може би е достигнал до най-ниската си точка за годината и изрази очакване криптовалутата да се качи до "нови върхове". Той е убеден, че през следващите месеци регулаторите по цял свят ще бъдат по-благосклонни към цифровата монета.