България, която търси възможности да гарантира старта на процедурата по приемане на еврото през тази година, не планира да се присъедини към банковия съюз на ЕС преди да приеме единната валута. Това посочват в своя публикация от Bloomberg, позовавайки се на отговор от Министерство на финансите.

"Балканската държава иска да влезе в обменно валутния механизъм ERM II, познат като "чакалнята" на Еврозоната, това лято. Въпреки че присъединяването към банковия съюз ще сложи край на опасенията относно прозрачността в банковата сфера в резултат на скандалите в други части на Източна Европа, подобна стъпка не се обмисля", пише медията.

Банковият съюз и Еврозоната са сред целите на правителството

Банковият съюз и Еврозоната са сред целите на правителството

Според Владислав Горанов банковата система е стабилна

"България работи активно по присъединяването си към ERM II, което е първата стъпка към влизането едновременно в Еврозоната и банковия съюз", са коментирали от ведомството пред Bloomberg.

Запознати обаче твърдят пред медията, че скандалът около затварянето на третата най-голяма банка в Латвия преди време ще направи осъществяването на плановете на София по-трудно.

За поставянето на банките в страната под контрола на Европейската централна банка (ЕЦБ) се заговори още през 2014 година покрай кризата с "Корпоративна търговска банка" (КТБ). Към реални промени обаче не се стигна.

Банките в България са силни и стабилни, показаха стрес тестовете

Банките в България са силни и стабилни, показаха стрес тестовете

Дори и при негативен сценарий буферите ще бъдат достатъчни

"Стрес тестовете, направени 2 години по-късно, показаха, че финансовата система е стабилна. Въпреки това според Европейската комисия все още има слабости, като беше посочено, че две от банките с местни собственици трябваше да увеличат капиталовите си буфери", се казва още в публикацията.

"Случаите в България и по-късно в Латвия след банковата криза показват, че България би имала ползи от влизането в съюза на финансовите институции", коментира консултантът на UniCredit във Вашингтон Любомир Митов.

"Контролът върху надзора на финансовите институции и регулирането им биха били частично изнесени извън страната", обяснява той.

Защо Германия не иска България да въведе еврото?

Защо Германия не иска България да въведе еврото?

Мненията на политиците в страната