Скоро предстои среща на върха между държавите на БРИКС, на която една от темите на обсъждане ще е отслабването на щатския долар. По повод на събитието, известният финансов експерт Кристофър Гранвил, директор на отдела за глобални политически проучвания и GlobalDataTS Lombard, коментира това, което би могло да промени настоящата глобална финансова ситуация, съобщава CryptoRank.

Едно важно съобщение може да окаже огромно влияние върху щатския долар. Всъщност се очаква, че на предстоящото събитие алиансът БРИКС ще ускори усилията си за т. нар. дедоларизация. Наскоро стана ясно, че Русия и Иран вече работят усилено по създаването на нова обща валута на БРИКС.

Снимка 652240

Източник: envato.com

Гранвил коментира, че очаква да бъде отделено допълнително внимание на инициативата на алианса за дедоларизация. Според експерта системите за дигитални валута на централните банки (CBDC) биха могли да бъдат важни за тези общи цели. По-конкретно, разработките на БРИКС в областта на дигиталните валути могат да бъдат възприети в световен мащаб.

БРИКС все по-близо до пускането на собствена валута

БРИКС все по-близо до пускането на собствена валута

Срещу доминацията на щатския долар

"Изолирано от САЩ решение за CBDC все още изглежда, че е в най-добрия интерес на много държави. А участието в сферата на дигиталните валути ще създаде и огромно предизвикателство за щатския долар", подчертава Гранвил.

Той е на мнение, че платформа за дигитална валута, която не е свързана с долара, ще отслаби една от трите основи на глобалния резервен статут на щатския долар. Предстои да видим дали ще се окаже прав.

Morgan Stanley: Доларът не може да бъде заменен, въпреки опитите на БРИКС

Morgan Stanley: Доларът не може да бъде заменен, въпреки опитите на БРИКС

И все пак, американската ваута има сериозни съперници