Американската инвестиционна банка Morgan Stanley изрази подкрепа за щатския долар на фона на предизвикателствата, поставени от алианса БРИКС, съобщават световинте агенции.

Въпреки усилията на БРИКС, експертите от известната финансова институция твърдят, че щатският долар ще остане водещ в световния финансов сектор. Стратегът на банката Джеймс Лорд е категоричен в надеждността на долара, особено по време на пазарни сривове и глобални рецесии.

Финансовите потоци към Русия пресъхват заради страха на банките да загубят достъп до щатския долар

Финансовите потоци към Русия пресъхват заради страха на банките да загубят достъп до щатския долар

Финансовите потоци между Русия и редица страни като Казахстан, Турция и Обединените арабски емирства са намалели

БРИКС има за цел да насърчи използването на местни валути за трансгранични транзакции, оспорвайки доминиращото положение на щатския долар като световна резервна валута.

Снимка 369692

Източник: iStock

Според Morgan Stanley обаче инвеститорите са склонни да се доверят на щатския долар по време на икономическа несигурност, подчертавайки неговата устойчивост в сравнение с конкурентни валути като китайския юан и японската йена.

"Доларът не е изправен пред значителни съперници, потвърждавайки статута си на водеща глобална валута", казва Майкъл Зезас - ръководител на отдела за изследване на обществената политика в Morgan Stanley.

БРИКС е все по-близо до пускането на собствена валута

Както Money.bg писа наскоро, алиансът БРИКС напредва все повече в развитието на своята обща валута. В същото време активно насърчава използването на местни валути от страните членки. Тази стратегия има за цел да намали рисковете, свързани с прекомерната зависимост от щатския долар.

БРИКС иска да даде приоритет на инициативите, насочени към укрепване на стабилността на международните парични и финансови системи, както и пускането на собствената валута.

Алиансът проучва дигиталните валути като средство за създаване на разнообразни и стабилни механизми за търговия и сетълмент, като по този начин се намали зависимостта от единна валута и се смекчат свързаните с нея рискове като санкциите.

Припомняме, че на наскоро провелата се среща на върха, лидерите на БРИКС отправиха покани за присъединяване към шест нови държави, сред които Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

БРИКС все по-близо до пускането на собствена валута

БРИКС все по-близо до пускането на собствена валута

Срещу доминацията на щатския долар