Чехия ще намали данъка върху доходите на физическите лица през 2021 г. в опит да помогне на икономиката да се възстанови от рецесията, предизвикана от пандемията, предава Bloomberg.

В петък парламента одобри промените в данъчните закони, предложени от премиера милиардер Андрей Бабиш, който иска да разшири настоящите стимули. В момента Прага плаща заплатите на служители, които временно са освободени от работа, и субсидира малкия бизнес. Критиците казват, че той използва бюджета, за да повиши популярността си преди изборите, които ще се проведат догодина.

Чехия увеличи държавните разходи и позволи на дефицита да нарасне до рекордно високи нива, за да омекоти удара от пандемията върху икономиката. Бабиш се надява, че намаляването на данъка, което ще бъде в сила в продължение на две години, ще подкрепи приходите на домакинствата и ще увеличи потреблението в момент, в който кризата ограничава възможността за повишаване на заплати. "Искам да съм уверен, че хората не се притесняват за доходите си и могат да харчат", казва Бабиш. "Предлагаме намаляване на данъка до 15%, това са нашите "хеликоптерни пари".

Пандемията удари особено силно в Чехия и страната трябва да се справи с една от най-тежките ситуации в Европа. В държавата са затворени повечето магазини и ресторанти, въведени са и други мерки, които ограничават свободното движение. Ключовите заводи обаче продължават да работят.

Министерство на финансите изчислява, че от свиването на налога до 15% и 23% за по-богатите хазната ще загуби около 80 млрд. крони ($3,6 млрд.). Надеждите са обаче нетният ефект да бъде по-малък заради повишеното потребление. От него ще могат да се възползват 4,5 млн. души.