Все повече страни репатрират златните си резерви от чужди трезори. Причината: защитна мярка срещу западните санкции срещу Русия. Това става ясно след ново проучване на Invesco Global Sovereign Asset Management, цитирано от Reuters.

Сривът на финансовите пазари миналата година причини мащабни загуби за управляващите суверенни фондове, което наложи фундаментално преосмисляне на стратегиите им с нагласата, че по-високата инфлация и геополитическото напрежение ще останат на дневен ред за дълго време.

Над 85% от 85-те държавни инвестиционни фонда и 57-те централни банки, участвали в годишното проучване на Invesco смятат, че през следващото десетилетие инфлацията ще бъде по-висока, отколкото през последното.

Злато и облигации

Златото и облигациите на развиващите се пазари се считат за добри залози в тази среда, но миналогодишното замразяване на почти половината от златните и валутните резерви на Русия на стойност $640 милиарда от страна на Запада в отговор на войната в Украйна също е предизвикало промяна.

Кои държави в Европа имат най-големи златни резерви и къде е България?

Кои държави в Европа имат най-големи златни резерви и къде е България?

Полша и Унгария увеличават запасите си в скъпоценния метал с бързи темпове

Проучването показва, че "значителна част" от централните банки са обезпокоени от създадения прецедент.

Почти 60% от анкетираните смятат, че това е направило златото по-привлекателно, а 68% държат резерви у дома в сравнение с 50% през 2020 година.

"Имахме злато в Лондон, но сега го трансферирахме обратно у нас, за да го държим в качеството му на актив-убежище и да е в безопасност", съобщават от една от банките, пожелала анонимност.

Геополитика

Геополитическите опасения, съчетани с възможностите на развиващите се пазари, също насърчават някои централни банки да се диверсифицират от долара.

Над 7% смятат, че нарастващият дълг на САЩ е негативен фактор за зелената валута, въпреки че повечето все още не виждат алтернатива като световна резервна валута. Тези, които смятат китайския юан за потенциален претендент намаляват до 18% от 29% миналата година.

Близо 80% от 142-те анкетирани институции виждат геополитическото напрежение като най-голям риск през следващото десетилетие, а 83% посочват инфлацията като проблем през следващите 12 месеца.

Индия остава една от най-привлекателните страни за инвестиции за втора поредна година, докато тенденцията за "near-shoring", при която компаниите изграждат заводи по-близо до мястото, където продават продуктите си, стимулира пазарите на Мексико, Индонезия и Бразилия.

Великобритания и Италия се считат за по-малко привлекателни, а повишаването на лихвените проценти в съчетание с дистанционната работа и онлайн пазаруването, които се наложиха по време на пандемията, означава, че имотите са най-малко привлекателният частен актив.

През 2022 година търсенето на злато се увеличи над два пъти и това е най-високото ниво от 55 години насам

В Европа инвестициите в злато са надхвърлили 300 т, подпомогнати от постоянно стабилното търсене в Германия.

Регистриран е значителен ръст и в Близкия изток, където търсенето на златни кюлчета и монети на годишна база се е увеличило с 42%.

Кои държави купуват злато от Русия – в условия на санкции

Кои държави купуват злато от Русия – в условия на санкции

Това са основно три държави, поне официално