Рязкото движение на долара спрямо турската лира (TL) няма да бъде приветствано нито от властите, нито от гражданите в Турция преди общинските избори, насрочени за март 2024 г.Но очакванията за края на годината са курс от 30 лири за долар, каза икономическият наблюдател Мустафа Реджеп Ерчин пред РИА Новости.

Стойността на турската лира спрямо долара миналата седмица отново достигна историческо дъно; от началото на септември доларът е поскъпнал спрямо лирата с почти 3%, според данните от валутната търговия. Обменният курс долар/турска лира се повиши с 0,39% в петък до 27,4699 лири за долар от предишното затваряне от 27,3628 лири, като за кратко достигна връх от 27,665 лири за долар.

Втората най-лоша валута в света: турската лира се обезцени до ново дъно

Втората най-лоша валута в света: турската лира се обезцени до ново дъно

Преди нея е само аржентинското песо

Турската валута е поевтинявала за всеки месец от началото на годината, с изключение на август; Лирата е спаднала най-много през юни - с почти една четвърт, до 26 лири от 20,8 лири за долар.

"Не е много лесно да се направи прогноза за курса на долара в края на годината, въпреки че прогнозата беше представена в средносрочната програма (за икономическото развитие на страната - бел. ред.). Според изчисленията на икономистите, за да се реализира средногодишният обменен курс на долара от момента на обявяване на средносрочната програма, през останалите 3,5 месеца цената на долара трябва да се формира в коридора от 32-33 TL Въпреки това, ние вижте, че притокът на чуждестранна валута на вътрешния пазар е донякъде ограничен поради стъпките, предприети от Централната банка, и докато укрепват резервите на Централната банка, от една страна, се поддържа цена на долара около 27 TL, от друга", каза експертът.

Според него "очакванията за края на годината са за около 30 TL за долар от гледна точка на общия консенсус".

Как да се възползвате от поевтиняването на турската лира?

Как да се възползвате от поевтиняването на турската лира?

Неортодоксалният подход на Турция продължава

"Разбира се, рязкото движение на валутния курс в навечерието на изборите (общински, през март 2024 г. - бел. ред.) няма да бъде приветствано от политическа воля. Отново предвид мултиплициращия ефект на валутните цени върху инфлацията и високите петрни цени при настоящите условия, може да се предположи, че икономическите власти ще бъдат по-смели в защитата на стойността на лирата", смята експертът.

Общинските избори са планирани да се проведат в Турция през март 2024 г. По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че управляващата Партия на справедливостта и развитието е решена да си върне контрола в Анкара, Истанбул и други големи градове, където преди това представители на опозицията са постигнали успех.