Турската лира достигна поредно дъно днес, падайки с цели 3% надолу. От началото на годината валутата се понижи с 28% спрямо долара и вече официално е втората най-лоша в света след аржентинското песо, което се срина с 30% от началото на годината. До днешния пореден спад на лирата се стигна, след като централната банка спря да използва своите резерви за подкрепа на валутата, пише Reuters.

Лирата отслабна до 26,05 спрямо щатския долар, надминавайки историческото дъно от миналата седмица от 25,74.

През последните дни в Турция бяха предприети две важни стъпки:

  • В четвъртък централната банка, под ръководството на новия управител Хафизе Гайе Еркан, повиши лихвените проценти с 650 базисни пункта до 15%, което е значително затягане, въпреки че не отговаря на пазарните очаквания.
  • В неделя централната банка започна да отменя части от десетките правила и разпоредби, които е приела от 2021 година насам, които оставят дългови, кредитни и валутни пазари силно управлявани от държавата и които имаха за цел да насърчат притежаването на лири.

С използването на резервите на централната банка за защита на стойността на лирата преди изборите, резервите паднаха до историческо дъно в началото на юни - до минус $5,7 милиарда. През следващите две седмици се възстановиха.

Т. нар. "мерки за опростяване" имаха за цел да освободят пазарите и да осигурят стабилност, обявиха от централната банка през уикенда, подчертавайки, че банката е коригирала валутната си политика.

 Курсът на турската лира падна до нов исторически минимум

Курсът на турската лира падна до нов исторически минимум

Това стана след повишението вчера на основната лихва в страната

Новите мерки на централната банка

Съгласно новите мерки на централната банка, обявени през уикенда, коефициентът на поддържане на ценни книжа, който банките трябва да разпределят към своя депозит в чуждестранна валута, беше намален от 10 на 5%. 

Ценните книжа, които банките трябва да поддържат, варират между 3% и 12% от техните депозити в лири според новия стандарт, в сравнение с между 3% и 17% преди.

Новият регламент казва още още, че банките, чиито депозити в лири са по-малко от 57% от общите депозити, ще трябва да държат допълнителни седем процентни пункта ценни книжа, в сравнение с предишните седем допълнителни точки, прилагани за банки, които държат депозити в лири под 60%.

След облекчаването на мерките, което тласна местните банки към нови депозити в лири, лихвите по депозитите в някои от тях са започнали да падат от диапазона 40-45%. Очаква се това да продължи.

Как сривът на турската лира ще оскъпи имотите в съседната ни страна

Как сривът на турската лира ще оскъпи имотите в съседната ни страна

Разходите за строителство вече нараснаха