В началото на валутната търговия в петък щатският долар продължава да се обезценява спрямо еврото, британската лира и японската йена.

Доларът достигна най-ниското си ниво от повече от 2 години спрямо кошницата валути тази седмица, докато инвеститорите и анализаторите вярват, че отслабването му ще продължи, пише The Wall Street Journal.

Курсът на общата валута по отношение на американската днес сутринта се повиши до $1,1926 за едно евро в сравнение с $1,1913 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на британският фунт стерлинг се покачи до $1,3772 за едни паунд в сравнение с $1,3358 за паунд при закриването на търговията в четвъртък.

Днес за един долара на пазара дават 104,00 йени спрямо 104,26 йени предния ден.

Европейската валута спада спрямо японската от 124,22 йени за евро, до 124,02 йени за евро.

В същото време йената поскъпна и спрямо други валути на фона на отдръпване от риска поради опасения относно ефективността на коронавирусните ваксини.

Индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), намалява с 0,1% в петък. По-широкият индекс WSJ Dollar се понижава с 0,14%.

"Изглежда доларът е значително надценен и инвеститорите инвестират предимно в американски активи", каза стратегът на Goldman Sachs Group Кристиан Мюлер-Глисман, цитиран от WSJ. Според него фактори като високата стойност на американските акции, лихвените проценти, които не са в крак с инфлацията и възстановяването на световната икономика, трябва да окажат натиск върху долара.

Американската валута поевтиня от началото на ноември и заради новините за разработването на ваксини срещу COVID-19, както и на фона на намаляващата несигурност, свързана с президентските избори в САЩ.