Щатският долар се понижава умерено спрямо основните световни валути по време на търговската сесия в сряда сутринта, участниците на пазара очакват данните за инфлацията в САЩ.

Данните за декемврийската инфлация в САЩ ще бъдат публикувани в четвъртък. Анализаторите, анкетирани от Trading Economics, усредено прогнозират, че темпът на растеж на потребителските цени се е забавил до 6,5% миналия месец от 7,1% през ноември. Активният спад на инфлацията може да се превърне във важен аргумент за Федералния резерв в полза на забавяне на темпа на нарастване на основния лихвен процент.

Следващото заседание на Фед ще се проведе в края на януари/началото на февруари, а пазарът като цяло очаква повишение на лихвите с 25 базисни пункта след увеличение с 50 базисни точки. през декември миналата година и четири последователни повишения от 75 б.п. преди това.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), практически не се променя по време на днешната търговия.

Индикаторът се доближи до така наречения "кръст на смъртта" - така техническите анализатори наричат ситуацията, когато 50-дневната пълзяща средна падне под 200-дневната. Традиционно се смята, че това е предвестник на по-нататъшен спад в цената на актива.

Към 10:25 часа българско време общата европейска валута еврото поскъпва спрямо американската с 0,08% - до 1,0742 долара за едно евро срещу 1,0733 долара за евро при затварянето на сесията във вторник.

Британската лира стерлинг понижава пазарния се курс с 0,07% и се търгува за около $1,2146 срещу $1,2154 за един паунд предишния ден.

По отношение на японската валута доларът поскъпва с 0,20% до 132,51 йени в сравнение с 132,26 йени за един долар в края на последната сесия.