Доларът се понижава по време на азиатската валутна търговия във вторник. Геополитическото напрежение около Сирия и Сверена Корея се отрази върху доходността на американските държани облигации по -силно от засилващите се очаквания за вдигане на лихвите в САЩ.

Все пак индексът на долара спрямо кошницата от 6-те световни валути конкуренти сутринта символично расте с 0,01 процента до 101,030 пункта.

"Зелените пари" губят обаче 0,3 процента спрямо безопасната японска валута до ниво 110,65. Съотношението на двете валути се колебае в диапазона 110,11-112,19 йени за долар от края на март.

Еврото се колебае днес на ниво около $1,0599, спадайки през нощта спрямо американските пари до $1,0568. Неговата слаба динамика се определя от неопределеността от изхода на предстоящите скоро президентски избори във Франция.

Китай и Южна Корея се договориха вчера да засилят санкциите срещу Пхенян, ако Северна Корея продължава с изпитанията на ядрено оръжие и ракети с голям обсег на действие, каза високопоставен чиновник в Сеул, съобщи Reuters.

В същото време ударна военноморска групировка на САЩ се насочва към Корейския полуостров.

Доходността на еталонните 10-годишни американски облигации спадна до 2,353 процента на азиатските търгове, при закриването на американския пазар тя бе 2,361 процента.

От друга страна очакваното повишение на лихвените ставки в САЩ и съкращаването на баланса на активите на Федералния резерв остават ключови фактори, заради които инвеститорите откриват дълги позиции в долари.

В обратна посока в момента действат нарастващите опасения от геополитическите рискове и търсенето на безопасни активи "тихи пристанища".