Щатският долар остава стабилен спрямо основните световни валути в хода на търговията в понеделник сутринта. Инвеститорите продължават да оценяват динамиката на инфлацията в САЩ и бъдещата траектория на паричната политика на Федералния резерв.

Междувременно обемът на търговията на валутния пазар в понеделник е по-нисък от обикновено, тъй като борсите в САЩ са затворени поради честването на Деня на Мартин Лутър Кинг, отбелязва Trading Economics.

Миналата седмица стана известно, че потребителските цени (CPI индекс) в САЩ са се повишили с 6,5% през декември в сравнение със същия месец на миналата година, забавяйки се в сравнение със 7,1% през ноември. Инфлацията достигна най-ниското си ниво от октомври 2021 г. Отслабването на инфлационния натиск в Съединените щати може да бъде решаващ аргумент в полза на по-нататъшно забавяне на темповете на затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв.

Към 10 часа българско време общата европейска валута спада спрямо американската с 0,03% и се търгува на пазара по 1,0831 долара за едно евро срещу 1,0830 долара за евро при затварянето на сесията в петък.

По отношения на японската валута американските пари поскъпват с 0,2% - до 127,96 йени за един долар спрямо 127,87 йени за долар в края на последната сесия.

Британската лира стерлинг днес се търгува на ниво около $1,2227 за едни паунд, колкото и в края на миналата седмица.

Междувременно днес сутринта китайският юан е стабилен спрямо долара. Както беше съобщено, Китайската народна банка в понеделник инжектира 779 милиарда юана (116,2 милиарда долара) във финансовата система като част от програмата за средносрочно кредитиране (MLF). В същото време лихвеният процент по кредитите за период от една година, издадени по тази програма се поддържа на ниво от 2,75% годишно, непроменен за пети пореден месец.