По време на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар остава в силни позиции и умерено се покачва по отношение на еврото, йената и лирата стерлинг.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,04%, а по-широкият доларов индекс на WSJ - 0,01%.

Към 10 часа българско време общата европейска валута се разменя на пазара срещу 1,0154 долара в сравнение с 1,0160 долара за едно евро при затварянето на предишната сесия.

Цената на американската валута по отношение на японската е 133,41 йени за едни долар спрямо 133,32 йени за долар в края на търговията в понеделник.

Британският паунд в същото време струва $1,2040 в сравнение с курса на търговия от $1,2055 за една лира стерлинг в края на предишния борсов ден.

В понеделник доларът поскъпна с 0,97% спрямо еврото и 0,7% спрямо паунда, като се обезцени с 0,1% спрямо йената.

Във вторник китайският юан падна спрямо щатския долар до тримесечно дъно, след изненадващото намаление на лихвения процент от Народната банка на Китай в понеделник, което засили опасенията относно икономическия растеж страната. На континенталния пазар китайската валута се понижи с 0,47% спрямо американската, като достигна 6,7950 юана за един долар.

Американската валута ще остане силна, тъй като е твърде рано за Федералния резерв да мисли за понижаване на основния лихвен процент, казват анализаторите на HSBC.

Дори когато регулаторът започне да понижава лихвата, това няма да се случи изолирано от другите централни банки, казват експерти.

"По този начин доларът вероятно ще успее да запази господство, тъй като икономиката на САЩ се справя по-добре с отслабването на импулса на глобалния растеж", се казва в проучването на HSBC, цитирано от Dow Jones.

Утре Фед ще публикува протокола от заседанието на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) на 26-27 юли и търговците очакват да получат нови сигнали относно позицията на Централната банка на САЩ.