По време на търговската сесия в петък сутринта щатският долар се обезценява спрямо почти всички основни световни валути. Инвеститорите оценяват статистическите данни от Китай и очакват нови данни за инфлацията в Съединените щати.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес е надолу с 0,20%, а по-широкият индекс WSJ Dollar се понижи с 0,30%.

Към 10:05 часа българско време двойката общата европейска валута поскъпва по спрямо американската с 0,13% и се търгува на ниво $1,0569 за един долар срещу $1,0556 за долара при затварянето на сесията в четвъртък.

Обменният курс на долара по отношение на японската национална валута спадна в същото време с 0,15% и възлиза на 136,38 йени в сравнение със 136,67 йени за долар в края на вчерашната търовия.

Британската лира стерлинг днес сутринта се покачва с 0,19% - до $1,2256 за един паунд в сравнение с $1,2233 за паунд ден по-рано.

В петък следобед българско време ще бъдат публикувани данни за цените на производител в САЩ за ноември. Анализаторите, анкетирани от Trading Economics, средно очакват годишният им растеж да се забави до 5,9% от 6,7% през октомври.

И следващата седмица ще бъдат публикувани ключови статистически данни за индекса на потребителските цени (CPI), което може да повлияе на решението на Федералния резерв относно по-нататъшната траектория на лихвите.

Декемврийското заседание на американската централна банка ще приключи в сряда. Анализаторите прогнозират, че основният лихвен процент ще бъде увеличен с 50 базисни пункта.