Курсът на щатския долар в петък сутринта расте спрямо еврото, японската йена и британската лира стерлинг.

Към 10:50 ч. българско време общата европейска валута поевтинява спрямо американската с 0,39% - до ниво на размяна $1,1323 за едно евро от $1,1371 за евро в края на предишната търговия.

Американските пари поскъпват и спрямо японската валута - с 0,15%, до 114,45 йени за долар в сравнение с 114,26 йени за долар при закриването на търговията в четвъртък.

В същото време британският паунд в петък сутринта спада с 0,26% спрямо долара, до $1,3462 за една лира при $1,3495 за лира в предишния търговски ден.

Австралийският долар се покачва с 0,11%, до $0,7285 срещу $0,7277 при затварянето в четвъртък.

Статистиката, публикувана в петък, показва, че инфлацията в Япония отслабва. Потребителските цени през октомври са се повишили с 0,1% спрямо същия месец миналата година, сочат данни на Министерството на вътрешните работи и съобщенията на страната. През септември инфлацията беше 0,2%.

Индексът ICE US Dollar може да покаже ръст за четвърта поредна седмица на фона на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите по-рано от планираното на фона на продължаващия инфлационен натиск и положителни статистически данни.

Експертите се различават в прогнозите си за долара, някои смятат скорошния му спад като възможност за покупка, докато други смятат, че очакванията за затягане на паричната политика на Фед вече са напълно заложени в цените, пише Trading Economics.

Президентът на Федералната резервна банка на Чикаго Чарлз Евънс каза тази седмица, че инфлацията в Съединените щати е по-устойчива, отколкото можеше да се очаква. "Сега трябва да призная, че това продължава по-дълго, отколкото очаквах", каза Евънс в интервю за Mid-Size Bank Coalition of America.

Междувременно президентът на Федералната резервна банка на Ню Йорк Джон Уилямс преди това се изказа в защита на новата инфлационна стратегия на Фед, която според критиците й пречи на Фед да предприеме очевидни мерки за ограничаване на инфлацията в САЩ.