По време на валутната търговия в понеделник щатският долар поскъпва спрямо еврото и британската лира стерлинг, но отслабва спрямо йената.

Вниманието на търговците тази седмица е приковано към заседанието на Федералната резервна система, на което се очаква централната банка на САЩ да хвърли светлина върху бъдещето на програмата за количествено облекчаване (QE). Федералният резерв изкупува активи на стойност 120 милиарда долара месечно от юни 2020 г. по тази програма и експертите очакват ясни сигнали от нея за това кога Фед възнамерява да започне постепенното й премахване. Мнозина смятат, че американският паричнокредитен регулатор може да започне да намалява месечните изкупувания на активи през този ноември.

След заседанието на 21-22 септември Федералният резерв ще публикува най-новите прогнози за БВП, безработицата и инфлацията в САЩ, както и точков график на прогнозите - диаграмата, която отразява индивидуалните очаквания на членовете на Съветът на управителите на Фед и ръководителите на Федералните резервни банки по отношение на лихвените проценти.

Днес към 10:15 часа българско време общата валута спадна спрямо долара до 4-седмично дъно и се разменя по $1,1712 за евро в сравнение с $1,1725 в края на предишната сесия.

Стойността на американските пари по отношение на японската национална валута в същото време намалява до 109,75 йени за долар от 109,93 йени за долар в края на търговията в петък. Банката на Япония също провежда редовното си заседание на 21-22 септември.

Британската лира стерлинг в петък сутринта загуби 0,31% от стойността си спрямо американската валута и се разменя на ниво 1,3678 долара за едни паунд.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,14% по време на днешната търговия, докато по-широкият WSJ Dollar Index се покачва с 0,1%.