Американският долар поскъпва спрямо основните световни валути в понеделник на фона на нарастващото търсене на валути сигурни убежища след съобщенията за разпространението на нов щам коронавирус във Великобритания. Това засенчи новината, че американските законодатели най-накрая се споразумяха за нов пакет от мерки в подкрепа на икономиката, съобщи Bloomberg.

Британските власти решиха в неделя да въведат най-строгите ограничителни мерки за движението на жители на Лондон и почти целия югоизток на Англия поради нов тип коронавирусна инфекция. Вече редица европейските държави обявиха ограничаване или прекратяването на транспортните връзки с Обединеното кралство.

Нарастващите опасения, че Великобритания и ЕС няма да могат да сключат споразумение, регулиращо бъдещите им отношения преди изтичането на преходния период за Брекзит на 31 декември 2020 г., също допринася за намаляването на риск апетита на световните пазари. В неделя преговарящите от Великобритания и ЕС не успяха да финализират сделката, което означава, че евродепутатите най-вероятно няма да имат време да гласуват по нея преди края на годината.

Лидерите на Конгреса на САЩ в неделя се договориха за нов пакет от анти кризисни мерки в размер на 900 милиарда долара, заяви ръководителят на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл. Гласуването по този въпроса в Сената и Камарата на представителите на САЩ се очаква да се проведе в понеделник.

Общата валута днес сутринта спада спрямо американската с 0,58% - до 1,2218 долара за евро в сравнение с 1,2257 долара в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската се увеличи с 0,15% - до 103,46 йени за долар срещу 103,30 йени за долар в петък.

Еврото падна спрямо японската валута с 0,42% - до 126,09 йени срещу 126,62 йени при затварянето в петък.

Британският фунт стерлинг се понижава с 1,18% спрямо долара - до $1,3633 за паунд в сравнение с $1,3523 за паунд в края на предишната търговия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спечели 0,5% по време на днешната търговията. По-широкият индекс WSJ за долар добавя 0,6%.