В хода на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар се засилва спрямо японската йена, еврото и британската лира стерлинг. Заради по-меката парична политика на японската централна банка, националната валута се търгува на 20 годишно дъно, показват данните от днешната търговия.

Търговците очакват данни за инфлацията в САЩ и наблюдават подновения ръст на доходността на държавните облигации.

По време на търговията вчера доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ надхвърли 3% за първи път от средата на май. Увеличението на доходността се предизвика от редица силни статистически данни за американската икономика, което позволи на инвеститорите да предположат, че Фед ще продължи активно да повишава лихвите.

Важна статистика по отношение на оценката на състоянието на американската икономика ще бъде петъчният доклад на Министерството на труда, който, както очакват анализаторите, ще отчете запазване на майската инфлация на ниво от 8,3% през април.

Обменният курс на долара спрямо общата европейска валута към 10:05 часа българско време се повиши с 0,1% и достигна $1,0687 за едно евро в сравнение с $1,0696 за евро при затварянето на пазара в понеделник.

Американската валута поскъпна по отношение на японската с 0,83% - до 132,97 йени за долар срещу 131,88 йени за долар в края на предходната сесия.

Стойността на британската лира стерлинг спрямо долара падна с 0,34% - до $1,2476 за паунд от $1,2532 за паунд ден по-рано.

Междувременно австралийският долар се понижи с 0,24% спрямо щатския долар, търгувайки на ниво от $0,7176. Във вторник Австралийската централна банка повиши основния си лихвен процент с 50 базисни пункта наведнъж вместо очакваното от пазара увеличение с 25 базисни точки. на фона на високата инфлация в страната. Регулаторът също така обеща да продължи да повишава лихвата на следващите си заседания.

Австралийският долар расте спрямо йената (която е популярна сред азиатските търговци) с 0,52%.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинги и шведската крона), нараства по време на сутрешната търговия с 0,29%, а по-широкият индекс WSJ Dollar - с 0,33%.