В началото на валутната търговия в петък доларът поскъпва спрямо еврото, йената и лирата стерлинг на фона на продължаващия растеж на доходността на американските държавни облигации.

Доходността на ценните книжа на Министерството на финансите на САЩ продължава да се увеличава след изявления на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. В интервю за The Wall Street Journal Пауъл повтори намерението на централната банка да поддържа хлабава парична политика. "Днес все още сме далеч от целите за постигане на максимална заетост, както и среден процент на инфлация от 2%", каза той.

На въпрос за ръста на доходността на US Treasuries, който тревожи инвеститорите напоследък, Пауъл отговори, че "това е забележимо и привлича вниманието му". Той обаче даде да се разбере, че Фед не подготвя никакви стъпки за ограничаване на повишаването на лихвените проценти. "Бих се притеснил, ако динамиката на пазара е непостоянна и финансовите условия се затегнат устойчиво, което би застрашило постигането на целите ни", каза Пауъл. Според него Фед оценява "широк спектър от финансови условия", а не един фактор.

Лихвеният процент на 10-годишните американски хазна в петък е на ниво от 1,57% годишно - най-високият от началото на пандемията. Ръстът на доходността на американските държавни ценни книжа традиционно подкрепя долара: колкото по-високи са лихвите, толкова по-привлекателна е американската валута за купувачите .

Китай определи целта си за растеж на БВП за 2021 г. на "6% или по-висока". Целта, обявена от премиера Ли Keцян по време на Националния народен конгрес в петък, е значително по-ниска от прогнозите на преобладаващото мнозинство от експерти, които очакват увеличение на икономиката на КНР с повече от 8% тази година, пише Dow Jones. В същото време много икономисти вярваха, че Китай изобщо ще откаже да определи цел за икономически растеж за текущата година, както направи миналата година, когато това се случи за първи път от 1994 г. насам.

В петък сутринта общата валута спада спрямо американската с 0,10% - до $1,1957 за евро в сравнение с $1,1969 за евро в края на предходната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската се повиши с 0,24% - до 108,24 йени за долар - най-високата от юни 2020 г., при 107,98 йени за долар в четвъртък.

Британският фунт стерлинг поевтинява с 0,12% - до $1,3879 за паунд от $ $1,3895 за паунд при закриване на търговията в четвъртък.

Американската валута се повиши с 0,09% спрямо китайската- до 6,4754 юана за долар срещу 6,4699 юана за долар предния ден.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,05% по време на днешната търговия. По-широкият индекс на WSJ долар също се покачи с 0,05%.