Американският долар продължава да укрепва спрямо еврото и британския паунд при търговия във вторник, относително стабилен е спрямо йената.

Търсенето на активи на "безопасни пристанища", които включват както американската, така и японската национална валута, се увеличи на фона на нарастващите страхове, свързани с бързото разпространение на новия щам на COVID-19 "делта".

Търговците се притесняват, че заболеваемостта се увеличава в развитите страни с високи нива на ваксинация, според експерти от Националната банка на Австралия (NAB), цитирани от Dow Jones. Това подкрепя схващането, че ваксинираните хора са защитени от тежко заболяване, но могат да носят вируса, отбелязва NAB.

Днес сутринта към 10,45 ч. българско време двойката евро / долар се търгува на цена от $1,1776 в сравнение с $1,1800 за евро в края на предходната сесия.

Курсът на британската лира спадна с 0,12% - до1,3652 долара за паунд спрямо 1,3676 долара за паунд при закриване на търговията в понеделник.

Американската валута се повиши спрямо японската до 109,6 йени срещу 109,45 йени за долар предишния ден.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,05% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс WSJ Dollar расте с 0,11%.