Щатският долар расте умерено спрямо повечето от основните световни валути в четвъртък сутринта, инвеститорите оценяват новините за лимита на държавния дълг и изявленията от представители на Федералната резервна система.

Към 11 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,10% - до 1,0677 долара за евро срещу 1,0689 долара за едно евро при затварянето на предходната сесия.

Британската лира стерлинг в същото време спада с 0,13% и се разменя на пазара по $1,2421 за един паунд в сравнение с $1,2441 за паунд в края на работния ден в сряда.

По отношение на японската валута американските пари поскъпнаха с 0,31% - до 139,77 йени за един долар срещу 139,34 йени за долар ден по-рано.

Ръководителят на Федералната резервна банка (FRB) на Филаделфия Патрик Харкър каза вчера, че би предпочел да подкрепи пропускане в повишаването на основния лихвен процент на предстоящата среща. В същото време той подчерта, че не става дума за това, че Централната банка на САЩ е направила пауза в цикъла на затягане на политиката, а само за пропускане на едно заседание.

Членът на борда на Фед Филип Джеферсън също отбеляза, че ако централната банка пропусне повишаване на лихвите на заседанието си през юни, това няма да означава края на цикъла на затягане.

Сега пазарът оценява вероятността от вдигане на лихвите с 25 базисни пункта на срещата през юни на 26% , спрямо 67% ден преди това.

Междувременно Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри с мнозинство гласуване законопроект за лимита на държавния дълг. 314 депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта, 117 гласуваха "против". Сега законопроектът се насочва към одобрение в Сената.