Американският долар се обезценява спрямо повечето основни световни валути в началото на вота седмица. Търговците очакват нови сигнали за напредък в преговорите на законодателите за следващия пакет от мерки за подкрепа на икономиката в САЩ,

Освен това вниманието им тази седмица отново е насочено към председателя на Федералната резервна система (FRS) Джеръм Пауъл. В във вторник той ще говори пред Комитета за финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ по темата за подкрепа на икономиката на фона на пандемията от коронавирус. Предвидено е Пауъл да говори отново в Камарата на представителите в сряда и пред Банковата комисия на Сената в четвъртък, пише Bloomberg.

Курсът на общата валута спрямо американската днес сутринта се покачва с 0,18% - до $1,1861 за едно евро в сравнение с $1,1840 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на долара спрямо йената падна с 0,25%, до 104,31 йени, в сравнение с 104,57 йени за долар в петък.

Еврото също губи по отношение на японските пари - до 123,68 йени срещу 123,83 йени в при затваряне на търговията в края на миналата седмица.

Британският фунт стерлинг поскъпва спрямо долара с 0,35% до $1,2692 за един паунд.

Американският долар загуби 0,4% спрямо сингапурския долар, 0,6% спрямо южнокорейския вон и 0,1% спрямо юана.

Индексът ICE, който проследява представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спадна с 0,1%. По-широкият индекс WSJ Dollar намалява с 0,2%.

Европейската централна банка е започнала оценка на своя ключов антикризисен инструмент - Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), която в момента възлиза на 1,35 трилиона евро. По-специално ЕЦБ възнамерява да прецени колко дълго си струва да продължи тази програма, твърдят източници от вестниците.

Изявление на американския президент Доналд Тръмп за подкрепа за сделка, която предвижда прехвърлянето на популярната услуга за споделяне на видео TikTok под контрола на американски инвеститори, включително Oracle Corp. и Walmart Inc., засилиха риск апетита на финансовите пазари.

"Сделката все още изисква одобрението на Пекин, но опасенията от нарастващо напрежение между САЩ и Китай може да отшумят за известно време", цитира Dow Jones експерти на Maybank.