Американският долар се обезценява спрямо повечето основни световни валути в понеделник. Това се дължи на продължаващия оптимизъм на търговците относно перспективите за глобално икономическо възстановяване през новата година.

"Настроенията на участниците на валутния пазар все още се основават на оптимизма относно възстановяването на глобалната икономика през 2021 г. и това предполага низходяща траектория за стойността на долара", - се казва в прегледа на анализаторите от Axi.

"Заразата отCOVID-19 и въвеждането на ваксини остават във фокуса на вниманието на инвеститорите към този момент", каза Кери Крейг, анализатор в JPMorgan Asset Management.

"Без широкото разпространение на ваксините икономическата динамика ще остане тясно обвързана с динамиката на разпространението на коронавируса", цитира експерта Bloomberg.

Днес сутринта общата валута се покачва спрямо американската с 0,3% до 1,2252 долара за евро в сравнение с 1,2215 долара за евро при затваряне на пазара на 31 декември.

Доларът спада спрямо японските пари с 0,19% - до 103,00 йени срещу 103,20 йени в края на предходната сесия.

Щатската валута се обезценява и спрямо лирата стерлинг, австралийския долар и азиатските валути.

По отношение на китайската валута "зелените пари" падна до 6,4625 юана за долар спрямо 6,5330 юана за долар на 31 декември.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,3% по време на днешната търговия. По-широкият индекс на WSJ долар също падна с 0,3%.