Доларът в петък се обезценява спрямо основните световни валути заради по сигналите, че Съединените щати все още ще могат да приемат поредния пакет от стимули за американската икономика в близко бъдеще.

Белият дом, който по-рано тази седмица обяви, че ще прекрати преговорите с Конгреса за новия пакет от мерки, промени тактиката си. Американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви пред председателя на парламента Нанси Пелоси, че президентът на САЩ Доналд Тръмп, който преди това обяви намерението си да подпише няколко законопроекта, насочени към конкретни сегменти от икономиката, въпреки това е склонен да приеме пълен пакет от стимули, пише Bloomberg.

Пелоси заяви пред репортери в четвъртък, че Камарата на представителите няма да подкрепи законопроекта за стимулиране на авиокомпаниите, за който Тръмп призова предния ден, извън общ масивен спасителен пакет.

Нарастващите надежди за приемането на новите икономически мерки намаляват привлекателността на долара, увеличавайки търсенето на по-рискови активи, пише Dow Jones.

Днес сутринта курсът на общата европейска валута спрямо щатската се повиши с 0,14% - до $1,1776 за едно евро при 1,17591 долара за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската намалява с 0,10% - до 105,92 йени за долар срещу 106,03 йени за долар ден по-рано.

Еврото поскъпна спрямо японската валута с 0,04% - до 124,73 йени срещу 124,68 йени при затваряне на търговията в четвъртък.

Доларът също така днес поевтинява спрямо британската лира, австралийския долар и швейцарския франк.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,1% по време на търговията. По-широкият WSJ доларов индекс падна с 0,2%.