Щатският долар се засилва стабилно спрямо еврото, йената и британската лира в хода на валутната търговия в понеделник.

Търговската активност на валутния пазар остава ниска, тъй като борсите във Великобритания, Германия, Франция и други европейски страни, както и Хонконг и Австралия са затворени заради Великденските празници.

Към 11:15 часа българско общата европейска валута поевтинява спрямо долара с 0,20% и се търгува на ниво $1,0786 за едно евро в сравнение с $1,0810 за евро при затварянето на пазара в петък.

В същото време американската валута се покачва спрямо японската с 0,16% - до 126,66 йени за долар от 126,46 йени за долар през предишната сесия.

Британската лира стерлинг в понеделник сутринта се понижава спрямо долара с 0,38% - до $1,3010.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес добавя 0,4%, а по-широкият индекс на долара WSJ - 0,24%.

Високата геополитическа несигурност увеличава търсенето на долара и други активи за "безопасно убежище", отбелязват експерти от Kenanga Research. Доларът е подкрепен и от очакванията за по-бързо затягане на паричната политика от Федералната резервна система (FRS) в сравнение с други водещи световни централни банки.

Така ръководителят на Японската централна банка Харухико Курода потвърди в понеделник ангажимента на японската централна банка към хлабава парична политика, въпреки призивите за нейното затягане, за да овладее отслабването на йената.

"Трябва да продължим настоящата мека политика, тъй като инфлацията в Япония не е достигнала 2%", каза Курода по време на реч в една от комисиите на парламента на страната в понеделник. Все още не е дошло времето за обсъждане на по-строги политики, добави той. Курода обаче призна, че последните колебания на йената вреди на икономиката.