В хода на търговията в четвъртък щатският долар слабо се понижава по отношение на основните световни валути след публикуването на протокола от заседанието на Федералния резерв на САЩ.

Към 9:15 часа българско време общата валута се търгува при курс $1,2188 за евро в сравнение с $1,2175 за евро в края на вчерашната валутна търговия.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската национална валута в четвъртък сутринта възлиза на 132,98 йени, както и при приключването на предишната сесия.

Американската валута се търгува днес на пазара срещу японската на ниво 109,11 йени за долар в сравнение с 109,22 йени за долар ден по-рано.

За една британска лира стерлинги дават в същото време 1,4122 долара спрямо с $1,4115 за паунд при закриване на търговията в сряда.

Индексът ICE, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, намалява с 0,06% в четвъртък. Междувременно показателят WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, се понижава с 0,05%.

По време на срещата през април ръководителите на американската централна банка изразяват предпазлив оптимизъм относно перспективите за икономиката. А някои от тях отбелязват необходимостта да се обсъждат възможността за намаляване на стимулите в случай на по-нататъшно подобряване на ситуацията, свидетелства протоколът от заседанието.

"Това е първият намек за затягане, но процесът ще бъде постепенен", каза анализаторът на Charles SchwabКейти Джоунс. "Всички изявления са направени с резерви. Фед си оставя достатъчно пространство за маневриране."

"Единственият път нагоре за щатския долар е сравнително влошаване на ситуацията в други страни и отказът на пазара от онези мисли, които биха свалили долара - страх от инфлация и очаквания, Фед да води безотговорно мека политика до инфлация значително по-висока от 2% ", - смятат експертите на Saxo Bank.