Доларът поевтинява в началото на валутната търговия в четвъртък, след като Федералният резервна САЩ на последното си заседание смекчи риториката по отношение на бъдещата си паричнокредитна политика. Това оказа подкрепа за курса на други валути като еврото, паунда и австралийския долар

Фед запази ключовата си лихвена ставка в диапазона 2,25-2,50 процента и съобщи, че ще бъде търпелив по отношение възможното вдигане на лихвата до края на тази година. В заявлението след края на заседанието в сряда отпаднаха формулировките от декември , че "рисковете за икономическата прогноза са балансирани и по нататъшно повишение на лихвите би било уместно през 2019 година".

Днес сутринта общата валута поскъпва спрямо американската с 0,2 процента до $1,1504 за едно евро, доколкото миролюбивия тон на Фед засенчи отслабването на икономическия растеж в еврозоната.

Фунт стерлинг, върху който продължава да тегне негативен натиск заради неяснотите около Brexit, също прибави към стойността си 0,1 процента до $1,3127.

Швейцарският франк и йената поскъпват съответно с 0,1 и 0,2 процента спрямо американската валута -до 0,9930 франка за един долар и 108,76 йени за долар.

Канадският долар поскъпва по отношение на американския си съименник до 1,3129 и се държи близо до постигнатия през ноември пик на курса.

Австралийският долар се покачва с 0,2 процента до $0,7261, след подема в сряда с 1,3 процента до рекордно ниво то 4 януари насам.