В началото на валутната търговия във вторник курсът на долара се понижава спрямо повечето основни световни валути. В същото време японската йена се покачи до максимално от януари ниво след заявлението на Иран, че американските санкции завинаги затварят пътя на дипломацията.

Продажбата на долари се засили след сигналите от Фед миналата седмица за евентуално намаляване на лихвения процент преди края на годината поради нарастващата загриженост за налагането на мита от американския президент Доналд Тръмп срещу Китай и други търговски партньори на Вашингтон.

Общата валута днес сутринта се търгува по отношение на американската на ниво $1,1403 при курс $1,1399 за едно евро в края на сесията в понеделник.

В същото време японската валута се разменя с европейската по 121,98 йени за евро в сравнение с 122,31 йени ден по-рано.

За един долар днес на пазара дават 106,98 йени спрямо 107,30 йени при закриване на търговията в понеделник.

Доларът се понижа и спрямо швейцарския франк до 0,9720 франк за едни долар.

Фунтът стерлинг поскъпва до $1,2748 за едни паунд.

Днес цената на злато расте с 0,47% до $1.425,9 за унция, о -рано подскачайки с 0,85% до $1.431,2 за унция - рекордно ниво з а почти шест години.

Санкциите на САЩ срещу върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей означават, че дипломатическият път между Техеран и Вашингтон е затворен, заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави. "Безплодните санкции срещу иранския лидер и главен дипломат на страната означават постоянното закриване на дипломацията с правителството на САЩ", пише Мусави в Twitter.

Той отбеляза, че "правителството на Тръмп е в процес на унищожаване на всички установени международни механизми за поддържане на световния мир и сигурност".

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че налага санкции срещу шефа на Ислямска република Иран, аятолах Али Хаменей.

Президентът обясни, че новите санкции няма да позволят на Хаменей да използва американската финансова система. Тръмп каза също, че Хаменей е отговорен за враждебното поведение на Иран.

Също така Съединените щати наложиха санкции на ирански военни лидери, включително на командирите на Ислямската революционна гвардия (IRGC) и на командирите на петте области на иранския флот, заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.