Две големи международни институции - Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Световната банка помагат с инвестиции и съвети за развитието на румънския град Констанца. 

ЕБВР отпуска кредит от 20 милиона евро за развитието на града. 12-годишният заем обхваща придобиването и внедряването на система за управление на движението, рехабилитацията на градската транспортна инфраструктура и общественото осветление в града, съобщават румънските медии.

Констанца е най-старият обитаван град в Румъния. Той е известен с класическата си архитектура и многобройните исторически забележителности. Дом е на най-голямото пристанище в северната ни съседка.

Същевременно Световната банка ще подкрепя общината в прилагането на най-добрите международни практики в областта на градското развитие.

Румъния влага €1.1 милиарда в пристанище Констанца

Румъния инвестира над €1 милиард в най-голямото си пристанище

Идеята е портът да се превърне в модерен транспортен хъб

Институцията ще предостави техническа помощ на Констанца за период от 3 години. Тя ще работи за планиране и управление на капиталовите инвестиции, подобряване на управлението на общинските активи и градското обновление и повишаване на конкурентоспособността на метрополията.

"От края на тази година, за 900 000 евро, ще се възползваме от най-престижната услуга за техническа помощ за всички европейски структурни и инвестиционни фондове за период от 3 години.

Подписването на споразумението със Световната банка и предварителното споразумение с ЕБВР е още една гаранция за сериозността и кредитоспособността на местната администрация", каза кметът на Констанца Дечебал Фагадау.

ЕБВР също предостави на Констанца заем от 22 млн. евро в началото на тази година за придобиването на нови автобуси с ниски емисии.