Една от най-големите и влиятелни банки в света - Bank of England, премахна т. нар. "блокади", които бяха наложени в началото на пандемията върху дивиденти от HSBC, Barclays и други топ заемодатели. Причината: новият стрес-тест показа, че секторът е вече добре капитализиран, за да се справи с последиците от икономиката, причинени от блокиранията.

Гуверньорът на Bank of England Андрю Бейли заяви пред британските медии, че "бързото разпространение на програмата за ваксинация в Обединеното кралство е довело до подобряване на икономическите перспективи през последните месеци".

Рисковете обаче все още остават, като домакинствата и фирмите вероятно ще се нуждаят от непрекъсната финансова подкрепа, докато икономиката се възстановява.

Bank of England следи жилищния бум във Великобритания и предвижда скорошен спад на сделките

Bank of England следи жилищния бум във Великобритания и предвижда скорошен спад на сделките

Според банкови експерти скоро търсенето на имоти ще е повече от предлагането

Когато Великобритания влезе в първата си блокировка през март миналата година, за да се бори с Covid-19, Bank of England каза на кредиторите да спрат дивиденти и обратно изкупуване на акции поне до края на 2020-а година. Тя също така препоръча бракуване на бонусите за старши служители. Целта беше да се гарантира, че въпреки разрастването на пандемията банките ще разполагат с достатъчно капитал, за да поддържат кредитирането на предприятия, засегнати от най-големия икономически спад от 300 години насам.

След ежегодния тест за стрес на финансовото състояние на банките, Комитетът за финансова политика към банката (FPC) заяви днес, че "извънредните мерки при разпределението на акционерите вече не са необходими".

През юни Федералният резерв на САЩ заяви, че големите банки вече няма да се сблъскват с ограничения от епохата на пандемия за това колко могат да похарчат за обратно изкупуване на акции и изплащане на дивиденти.

Bank of England увеличава програмите си със £100 милиарда

Bank of England увеличава програмите си със £100 милиарда

Централната банка очаква най-тежката рецесия от 1706 година досега

Председателят на Надзорния съвет на Европейската централна банка - Андреа Енрия, заяви по-рано този месец, че "ЕЦБ планира да позволи на заемодателите от еврозоната да възобновят изплащанията на акционерите от октомври".