Страните от Европейския съюз са успели да замразят активи на Централната банка на Русия на стойност около €23 милиарда. Това заяви европейският комисар по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от Reuters.

Според него това е "незначителна цифра в сравнение с онези над $100 милиарда, замразени от САЩ".

От началото на март САЩ, Великобритания и Япония също наложиха санкции на руската централна банка, като замразиха резервите ѝ в националните си валути.

Колкото до действията от страна на ЕС, те предвиждат забрана за сделки, свързани с управлението на резервите на Руската централна банка, както и на нейните активи, включително сделки с всяко юридическо лице, организация или орган, действащи от името или за сметка на Руската централна банка.

Руската централна банка продължи с ударното понижение на основната лихва - от 17% на 14%

Руската централна банка продължи с ударното понижение на основната лихва - от 17% на 14%

Външната среда за руската икономика обаче остава трудна

Министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо заяви по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, че "Русия трябва да бъде лишена завинаги от ползите от участието си в световната икономика". Тя добави, че е твърде рано да се обсъжда каквато и да е възможност за нормализиране на отношенията между Москва и Вашингтон.

Китай смята, че блокирането на руски държавни активи от страна на Вашингтон е "смъртна присъда" за финансовата система на САЩ. Това съобщи китайското издание "Global Times".