Централната банка на Русия реши да намали основната лихва на 14% от 17%, определени в началото на април. Това се казва в съобщение на регулатора след редовното заседание на Съвета на директорите, цитирано от Прайм.

"На 29 април 2022 г. Съветът на директорите на Банката на Русия реши да намали основния лихвен процент с 300 базисни точки до 14%", съобщава Централната банка.

На предишното си заседание в началото на април финансовият регулатор също взе решение да намали основната лихва с 300 базисни точки до 17%.

А в края на февруари, на фона на началото на конфликта в Украйна, Централната банка на Русия рязко повиши основната лихва до 20%.

"Външната среда за руската икономика остава трудна и значително ограничава икономическата активност. Рисковете за ценовата и финансовата стабилност обаче престанаха да нарастват, което създаде условия за намаляване на основния лихвен процент.

Последните седмични данни показват забавяне на текущите темпове на растеж на цените поради укрепване на рублата и охлаждане на потребителската активност", отбелязва регулаторът.

Покупки на дялове в чуждестранни компании в Русия ще стават само с разрешение на Централната банка

Покупки на дялове в чуждестранни компании в Русия ще стават само с разрешение на Централната банка

Основната лихва в страната остава на ниво от 20%